1 MİLYON ÖĞRETMEN İÇİN GOOGLE İLE BİRLİKTE DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROGRAMI  
1 MİLYON ÖĞRETMEN İÇİN GOOGLE İLE BİRLİKTE DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROGRAMI

1 MİLYON ÖĞRETMEN İÇİN GOOGLE İLE BİRLİKTE DİJİTAL DÖNÜŞÜM PROGRAMI

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Google iş birliği ile başlatılan "Öğretmenler İçin Dijital Dönüşüm Programı" kapsamında yapılacak çalışmaları, gerçekleştirilen eğitim programlarını ve eğitim içeriklerini, Google yetkilileri ve öğretmenlerin katıldığı törenle kamuoyuna tanıttı.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Google ile birlikte öğretmene yatırım için yeni bir bakış açısıyla yeni bir yoruma geçiyoruz. Disiplinlerarası öğretimde bilgi işlemsel düşünmeye dair olan mesleki gelişim programı, ilk etapta 200 bini sınıf öğretmeni olmak üzere toplamda 1 milyon öğretmene ulaşacak." dedi. 
 
Bakanlık olarak veriden enformasyona, enformasyondan bilgiye, bilgiden bilgeliğe doğru bir yolculuk için çaba gösterdiklerini ifade eden Selçuk, "Bugün, bunu öğretmenler üzerinden yeniden yorumlama zamanı."  diye konuştu.  
 
"Öğretmenler İçin Dijital Dönüşüm Programı" ile algoritmik düşünce becerilerinin, otomasyon süreçlerinin arkasında yatan beceri kümelerinin ele alınacağını dile getiren Selçuk, şöyle devam etti: "Öğretmen arkadaşlarımızla yaptığımız hizmet içi eğitimlerin, çalıştay ve kongrenin hepsinin temel amacı şu; biz beraber bir yolculuğu bu ülkenin çocukları, dünyanın çocukları, bu ülkenin geleceği için yapıyoruz ve bu yolculuğumuzu yaparken de daha yetkin olmaya ihtiyacımız var. Çünkü çocuklar gerçekten çok hızlı geliyorlar. Onlarla birlikte olan bu yolculuğumuzun daha da güzelleşmesi için öğrencilerimizin, çocuklarımızın ne hissettiği, ne düşündüğü ve neler yapmak istediği konusunda daha açık olmamızda yarar var." 
 
Selçuk, öğretmenlerin becerilerinin artırılması için süreçlerin hayat sahnesindeki tüm boyutlarla ilişkilendirilebilmesinin önemine dikkati çekerek, "Ama anlamı olmayan işlerin tekrar tekrar yapılması meselesi, öğretmenlerimizde de eğitim konusunda bir bıkkınlık oluşturabiliyor. Bu bıkkınlığın önüne geçebilir miyiz? Evet geçeriz. Geçiyor muyuz? Evet geçiyoruz." değerlendirmesini yaptı.  
 
"Yeni nesil öğretmen eğitimleri" adı verilen sistemde, öğretmenin kendi sınıfında, kendi okulunda, kendi hayatında gerçekten işine yarayacak bir bilgiyle karşılaştığında birdenbire omuzlarının yükseldiğini, gözlerinin ışıldadığını fark ettiğini dile getiren Selçuk, "O zaman 'öğretmenler eğitim istemiyor mu' sorusunun ne kadar anlamsız olduğunu görüyoruz. Öğretmenler, sadece kendi ihtiyaçlarını sahici bir şekilde yorumlayabilen eğitimler istiyorlar. Bu eğitimlere gönülleri de zihinleri de açık. Biz bu anlamda imkanlar el verdikçe bu tür eğitimlerin sayısını artıracağız." ifadelerini kullandı. 
 
"Burada bir hikaye yazıyoruz"
Bakan Selçuk, Google iş birliğinde yürütülecek "Öğretmenler İçin Dijital Dönüşüm Programı"na ilişkin şu bilgileri verdi: "Küresel anlamda büyük bir değer oluşturan Google ile birlikte öğretmene yatırım için yeni bir bakış açısıyla yeni bir yoruma geçiyoruz. Bilgi işlemsel düşünme, otomasyon, robotik, algoritma süreçlerinin ne anlama geldiği ve matematik, Türkçe, sosyal bilgiler gibi dersleri yaparken bu bilgilerin işe nasıl koşulacağının alt yapısını görme ve değerlendirme imkânımız genişleyecek. Bunun uluslararası bir düzeyde know-how oluşturacağına olan inancım da sonsuz. Program, 5 ilde pilot başlatılacak. Disiplinlerarası öğretimde bilgi işlemsel düşünmeye dair olan bu mesleki gelişim programı, ilk etapta 200 bini sınıf öğretmeni olmak üzere toplamda 1 milyon öğretmene ulaşacak. Bir 1 milyon öğretmenimizin hepsinde ortak bir dil geliştirme fırsatına sahip olacağız. Bu eğitimler, öğretmen destek noktalarının desteğiyle sürdürülebilir bir şeklide yürüyebilecek hale gelirse o zaman çok daha anlamlı olacak." 
 
Bakan Ziya Selçuk, öğretmelerin bireysel ve mesleki gelişimlerine katkı sunan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile diğer genel müdürlüklere ve Google yetkililerine teşekkür etti. 
 
"Burada yeni bir hikaye yazıyoruz. Bunu uluslararası camiada da paylaşmayı ve Türkiye'nin bu alana olan katkısını dünyaya da sunmayı amaçlıyoruz." diyen Selçuk, "Güçlü öğretmen, güçlü gelecek" hedefi doğrultusunda öğretmenlere yönelik yeni kuşak eğitimlerin hızlanacağını belirtti.
 
Bu eğitimler için kamudan, özel sektörden büyük destek geldiğine işaret eden Selçuk, "Biz öğretmen eğitimine önem veriyoruz ve bu konuda yatırım yapmaya devam ediyoruz dedikçe sanki bütün toplum arkamızdan koşuyor ve 'biz de varız' diyorlar. Google ile yaptığımız bu faaliyetin gelecek için bir müjde olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. 
 
Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı ise öğretmenlere yönelik 38 farklı mesleki gelişim programına ilişkin bilgiler aktardı. 
 
"PISA'da algoritmik düşünme becerileri sorulacak"
Google Türkiye Müdürü Mehmet Ketenoğlu ise fotoğrafını gösterdiği 13 yaşındaki engelli bir çocuğun uluslararası teknoloji ve gençlik etkinliklerinden birinde görme engelliler için geliştirdiği robotla ödül kazandığını anlattı. 
 
Ketenoğlu, çocukların 21. yüzyılın gerektirdiği becerilere sahip olmalarının önemine dikkati çekerek, "Bunun önemini OECD ülkeleri arasında yapılan ve kazanımları günlük yaşamda kullanma becerilerini ölçmeyi amaçlayan PISA'nın kapsamındaki genişlemeden de görebiliyoruz. 2021 yılında artık PISA matematik testinde, algoritmik düşünmeyi de ölçecek bilgiler soruların içinde yer alacak." diye konuştu. 
 
"Google Öğretmen Portalı" oluşturuldu
Millî Eğitim Bakanlığı ile Google iş birliğinde dijital çağda çocukların doğru bir yol haritası ile gelişimlerine katkı sağlamak ve bu süreçte öğretmenlere rehber bir kaynak sunmak amacıyla "Öğretmenler için Dijital Dönüşüm Programı" hazırlandı.
 
Öğretmenlerin disiplinler arası bir yaklaşımla, algoritma tasarımı, soyutlama, ayrıştırma ve örüntü tanıma gibi çeşitli yönlerden bilgi işlemsel düşünme becerilerini sınıflarına entegre etmesi için gerekli bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlamak amacıyla Google iş birliğinde hazırlanan ulusal ve uluslararası akredite mesleki gelişim programının pilot eğitimleri tamamlandı.
 
2017 yılında ilk adımı atılan çalışmanın kapsamı genişletilerek, 1. sınıftan itibaren 6. sınıfa kadar olan süreçte öğretmenlerin ihtiyaç duydukları bilgileri içeren görsel ve basılı içerikler hazırlandı. Öğretmenlere interaktif bir ortamda kaynak paylaşmaları, fikir alışverişi yapmaları ve etkinlik hazırlamaları için "Google Öğretmen Portalı" oluşturuldu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.