BURSA'DA MESLEK LİSESİ AR-GE MERKEZİNDE KARAVANLAR İÇİN RÜZGÂRI ELEKTRİĞE ÇEVİREN SİSTEM GELİŞTİRİLDİ  
BURSA'DA MESLEK LİSESİ AR-GE MERKEZİNDE KARAVANLAR İÇİN RÜZGÂRI ELEKTRİĞE ÇEVİREN SİSTEM GELİŞTİRİLDİ

BURSA'DA MESLEK LİSESİ AR-GE MERKEZİNDE KARAVANLAR İÇİN RÜZGÂRI ELEKTRİĞE ÇEVİREN SİSTEM GELİŞTİRİLDİ

Bursa'daki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, araçların seyir hâlindeyken rüzgâr enerjisini elektriğe dönüştüren prototip geliştirdi.  


Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen Ar-Ge merkezlerinden biri olan Bursa'daki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Burak Ün ve öğrencileri, kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürme projesi ile araçların seyir hâlindeyken rüzgâr enerjisini elektriğe dönüştüren sistemi hayata geçirdi.

 

Üretilen prototip, aracın üzerine takılan, sessiz ve titreşimsiz çalışan türbin sayesinde üretilen elektriğin bataryalara aktarılarak enerjiye ihtiyaç duyulan zamanlarda kullanılması esasına dayanıyor.

 

Okulun araçlarında kullanılan, patent başvurusunda bulunulan "Çe-vrim" adlı sistemle, özellikle karavanların park hâlinde ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak ve elektrikli araçların şarj istasyonlarına bağımlılığını azaltmak hedefleniyor.

 

Lisenin Motorlu Araçlar Teknoloji Alanı Öğretmeni Burak Ün,  araçların seyir esnasında doğal oluşturduğu rüzgârın ortaya çıkardığı kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürme projesi için öğrencileriyle 2 yıldır çalıştığını söyledi.

 

Ün, aracın üzerine takılan sistemle rüzgâr enerjisini faydalı elektrik enerjisine çevirmeyi başardıklarını vurgulayarak sistemin detayları hakkında şunları söyledi:

 

"Meteoroloji biliminde 100 kilometrenin üzerindeki hızlar 'kasırga sınırı' olarak kabul ediliyor ve bu da muhteşem bir kinetik enerji demek. Kinetik enerjiyi, helezonik savonius türbinimizi yatay konumlandırarak elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Araçların seyir esnasında rüzgârla kazandığı kinetik enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürüyoruz ve bunu depoluyoruz."

 

"Elektrikli araçları şarj istasyonlarına yarı bağımsız hâle getirmek istiyoruz"

Elektrikli araçların şarj istasyonlarına direkt bağımlı olduğunu anlatan Ün, "Bu sistemle, elektrik enerjimizi kendimiz üreterek elektrikli araçları şarj istasyonlarına yarı bağımsız hâle getirmek istiyoruz." diyerek en önemli hedeflerinden birinin karavanlar olduğunu dile getirdi.

 

Sistemi içten yanmalı motorlu araçlara göre tasarladıklarını aktaran Ün, şu bilgileri de paylaştı:

"İnsanlar, karavanları özgür olmak için alıyorlar. Elektriğe bağımlı oldukları için karavan kamplarında birçok karavanla dip dibe konaklamak zorunda kalıyorlar. Ancak bu sistemle bir yerden bir yere giderken hem elektriğimizi üretip hem de bataryalarımızı dolduruyoruz, elektriğin olmadığı herhangi bir yerde, depoladığımız elektriği kullanabiliyoruz. Ürün henüz prototip, estetik açıdan henüz bir form kazandırmadık. Ses ve titreşimle ilgili testlerimiz devam ediyor. Şu ana kadar 150 kilometre hıza kadar ses ve titreşim olmadığını da tespit ettik."

 

"Patent başvurumuzu da yaptık"

Okul Müdürü Metin Sezer ise hızla değişen teknoloji ortamında kendilerini yenilemek için çalıştıklarını, temiz enerji konusunda çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek şu bilgileri paylaştı:  "Gelecekte ülkemizde ve dünyamızda enerji problemlerini en aza indirmek amacıyla böyle bir proje geliştirildi. Biz de Otomotiv İhracatçıları Birliğinin desteğiyle bu projeyi hayata geçirmiş olduk."

 

Projenin Millî Eğitim Bakanlığının Ar-Ge çalışmaları kapsamında takipteki bir çalışma olduğu bilgisini veren Sezer,  amaçlarının temiz enerjiye dönük bu faaliyeti farklı araçlarda yaygınlaştırmak olduğunu ifade ederek "Projemize farklı sektörlerin de ilgisi yoğun. Projeyle ilgili patent başvurumuzu da yaptık." diye konuştu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.