MEB İLE TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ARASINDA "KÖY YAŞAM MERKEZLERİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ" İMZALANDI  
MEB İLE TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ARASINDA

MEB İLE TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ARASINDA "KÖY YAŞAM MERKEZLERİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ" İMZALANDI

Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde köy yaşam merkezlerinde genel, meslekî ve teknik kurslar düzenlenmesi; tarım, bahçecilik, ormancılık, tarım teknolojileri, gıda ve hayvancılık alanlarında ihtiyaç duyulan kurs programlarının geliştirilmesi amacıyla "Köy Yaşam Merkezleri İş Birliği Protokolü" imzalandı.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında "Köy Yaşam Merkezleri İş Birliği Protokolü", Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından imzalandı.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleşen imza töreninde konuşan Bakan Özer, "Yaz döneminde başlattığımız ve kullanılmayan köy okullarını ihtiyaçlara göre anaokulu, ilkokul ve halk eğitimi merkezine dönüştürerek köydeki vatandaşlarımızın tarım, hayvancılık ve kişisel gelişimleriyle ilgili eğitim almalarına imkân verecek birer eğitim merkezi hâline getirme projemizin çok önemli aşamasını, daha iyi bir boyuta taşımak için bir araya gelmiş bulunuyoruz." dedi.
 
MEB'in sadece eğitim çağı nüfusundaki çocuklara eğitim vermediğini, halk eğitimi merkezleri üzerinden yetişkinlere de kurslar verdiğini anımsatan Özer, son yirmi yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yapılan yatırımlarla "Türkiye Yüzyılı"na hazırlıkla ilgili eğitim alanında büyük dönüşümlerin gerçekleştirildiğini kaydetti. Özer, "İlk kez Türkiye'de okul öncesinden ortaöğretime eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları yüzde doksanların üzerine çıktı. 5 yaştaki okullaşma oranı 2000'li yıllarda yüzde 11 seviyesindeyken şu anda yüzde 97 seviyesine geldi. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99.63, ortaokuldaki okullaşma oranı yüzde 99.44 ve ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 44'lerden yüzde 95'ler seviyesine geldi. MEB, yaklaşık 19.1 milyon öğrencinin eğitim aldığı, 1.2 milyon öğretmenin de eğitim verdiği devasa bir sisteme sahip hâle geldi." diye konuştu.
 
Özer, MEB'in tüm vatandaşlara eğitim ve kişisel gelişim desteği vermeyi sürdürmeye istikrarlı bir şekilde devam ettiğini belirterek 2022 yılındaki hedefin her ay bir milyon vatandaşa ulaşmak olarak belirlendiğini söyledi. Özer, "On aylık sürede 10 milyon 500 bin vatandaşa ulaştık, yıl sonunda 12 milyon vatandaşımıza 3 binin üzerinde kurslarla eğitim verme imkânını konuşmuş olacağız. Dolayısıyla 19 milyon öğrenci ve 12 milyon vatandaşa eğitim veren bir Bakanlık olarak ülkemizin gelişmesine çok önemli katkılar sağlamış olacağız." ifadesini kullandı.
 
Yıl sonuna kadar Türkiye'de kapalı hiçbir köy okulu kalmayacak
Konuşmasına Köy Yaşam Merkezi projesinin detaylarını paylaşarak devam eden Özer, bu kapsamda iki ay gibi kısa sürede 2.000 köy okulunun hizmete başladığını açıkladı. Özer şöyle devam etti: "Daha önemlisi, o köylerdeki vatandaşın özellikle tarımla, hayvancılıkla ilgili bilgilerini güncelleyecekleri bir imkân sağlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı bu organizasyonda bize çok büyük destek verdi. Şu ana kadar 150 bin vatandaşımızın tarım ve hayvancılık alanlarında eğitim almalarını sağladık. Bugün yapılan iş birliğiyle mevcut durumu bir aşama daha üste taşıyacağız.  Köylerdeki yetişkin vatandaşlarımızın tarım ve hayvancılık ile ilgili her türlü eğitimi almaları, mevcut eğitimlerin güncellenmesi, aynı zamanda o okulların çevresinde bulunan alanlarda üretim yapılması ve üretimden elde edilen gelirlerin özellikle kadınların istihdamına katkı sunacak şekilde düzenlenmesinde çok önemli bir adım atmış oluyoruz. İnşallah, yıl sonuna kadar Türkiye'de kapalı hiçbir köy okulu kalmayacak. Bu protokol, Türkiye'deki tüm köy okullarını kapsayan bir protokol olmuş olacak. Her iki Bakanlığımızın emek veren tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum."
 
Tarım teknolojileri, gıda ve hayvancılık programları geliştirilecek
Hazırlanan protokolle bu merkezlerde Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde genel, meslekî ve teknik kurslar düzenlenmesi; tarım, bahçecilik, ormancılık, tarım teknolojileri, gıda ve hayvancılık alanlarında ihtiyaç duyulan kurs programlarının geliştirilmesi amaçlanıyor.
 
Protokol kapsamında düzenlenecek kursların yanı sıra köy/mahalle okulu uygulama bahçesi ve arazilerinde Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle üretim yapılacak ve bu üretimden elde edilen gelirler yine bu merkezlerin ihtiyaçları için il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince kullanılacak. Ayrıca bu merkezler tarafından ortaya konulan başarılı örnekler çevre köy/mahalle ve il/ilçe merkezlerindeki okulların düzenleyeceği gezilerle tanıtılacak, bu konuda da Bakanlıkların taşra teşkilatları da iş birliği yapacak. Aynı zamanda köylerdeki kadın kooperatifleri de köy yaşam merkezleriyle entegre edilerek eğitimle iş gücü piyasasını iç içe geçiren bir mekanizma, hayata geçirilmiş olacak.
 
Hem aileler hem çocuklar aynı çatı altında eğitim alıyor
Köy yaşam merkezi, ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane ve matematik, doğa, bilim ve tasarım alanlarında hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüşürken çocukların ve ebeveynlerin aynı çatı altında eğitim ve üretim süreçlerine katılmalarını sağlıyor. Çocukların eğitim alırken deneyimli yetişkinlerle buluştuğu, kültür transferi yapıldığı bir mekân hâline gelen köy yaşam merkezleri, yaşam boyu eğitim anlayışının da en önemli adresleri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
 

Bakan Özer, konuşmasının sonunda tarım alanı olan 123 meslek lisesinde, topraksız bir ortamda LED ışıkları altında ürünlerin yetiştirilebildiğini belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde Hollanda'daki üretim kapasitesiyle ilgili AR-GE çalışmalarının yapıldığı topraksız sistemi Türkiye'de 2022 yılı içinde tamamlayacaklarını kaydetti.

Tarım için gençlik konseyi kuruluyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise konuşmasında eğitimin kendileri için vazgeçilmez bir konu olduğuna dikkati çekerek, "Okullarımızda eğitimle ilgili faaliyetleri en üst düzeyde sürdürerek tarımda hem verimlilik hem de daha fazla ve kaliteli üretim noktasında ciddi bir mesafe kat edeceğiz." ifadesini kullandı.
 
Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında "Tarım ve Orman Gençlik Konseyi" isimli bir yapı oluşturacaklarını anlatan Kirişci, "Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladıktan sonra, eminim tarla, bağ, bahçemizde, ahırda, ağılda, kümeste, 55 yaş üzerini değil, 20, 25, 30, 35 yaşlarında gençleri göreceğiz. O gençlerimiz de para kazandıklarının farkına varacaklar. Daha konforlu, tabiatla daha iç içe bir yaşamın olduğunu fark edecekler." şeklinde konuştu. Kirişci, özellikle kadınlara sağlanacak desteklerle de gençleri ve aileleri kırsalda bir araya getirebileceklerini söyledi. Konuşmaların ardından Bakanlar Kirişci ve Özer, iş birliği protokolünü imzaladı. 
 
Protokol hakkında
Protokol çerçevesinde, Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği laboratuvarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve üretim alanlarında eğitimler organize edilecek.
 
İki bakanlığa ait eğitim merkezlerinin, hazırlanacak ortak takvim ve programlar çerçevesinde, çiftçi eğitim faaliyetleri için kullanılması sağlanacak. Mesleki ve teknik eğitime yönelik, ortaklaşa etkinlikler ve farkındalık faaliyetleri yürütülecek.
 
Tarım teknolojilerindeki gelişmeler, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım gibi konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenecek.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.